teisipäev, 15. detsember 2015

Koorepiparkoogid

Mis jõulud need on kui piparkooke ei saa! Tegelikult ma ise piarkooke ei armasta, aga neid olen ma isegi õppinud nautima! Ükski maitse ei käi üle, piparkoogid on mõnusalt muredad.
Retsept päri minu onutütrelt ja kogusest saab umbes 5 kg taigent.

Kõigepealt on vaja keeta siirup:
500g suhkrut + 250g vett.
Siirupi jaoks kuumuta suhkur kuivas potis. Suhkru tumedusest oleneb taigna tumedus, siin on kõik julguse ja tunnetuse küsimus. Kui suhkur on piisavalt tumeduse saavutanud (ära lase kõrbema!), tuleb lisada keev vesi. Seda peab tegema väga ettevaatlikult, kuna segu on tohutult kuum ja "plahvatab". segada seni kuni suhkur on täielikult sulanud.
Kuumale siirupile segada juurde maitseained:
14 tl kaneeli
8 tl jahvatatud ingverit
8 tl kardemoni
5 tl jahvatatud nelki (minul ei õnnestunud leida kaubandusest jahvatatud nelki, jahvatasin selle kohvimasinaga)

Seejärel tuleb segu maha jahutada.

Tainas:
1 kg võid vahustada 600 g tuhksuhkruga
lisada ükshaaval 3 muna
Edasi segada juurde 2,4 kg jahu ja 6 tl soodat.
Jahu lisada osadena vastavalt vajadusele
segada omavahel 400 g vahukoort ja jahtunud siirup.

Tainas jagada osadeks ja lasta külmkapis seista järgmise päevani.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar