Kodusel leival on mitmeid eeliseid. Esiteks sa tead täpselt, mida sinna sisse paned ja teiseks see lõhn, mis täidab kodu.....
Minu leivategu:
Segan kausis juuretise ja 1 liitri leiget vett
Lisan rukkijahu nii palju, et tuleks hapukoorepaksune tainas.
Jätan taigna sooja kohta seisma. Olenevalt kui haput leiba teha võib seismina olla 6-24 tundi.
Peale hapnemist lisasin taignale soola ja suhkru (suhkru asendasin meega mõnikord), seemnesegu ja kõik muud lisandid (rosinad, kuivatatud puuviljad või küüslauk ja riivitud juust vmt.) Siis lisasin rukkijahu. Et leib tuleks tumedab, lisasin ka linnasejahu, 2-3 supilusikatäi. Vedelamast taignast tuleb õhulisem leib.
Valasin taigna vormi, silusin märja käega siledaks ning lasin veel kerkida. Üle kerkida ei tohi lasta, siis vajub leib keskelt kokku. Mina panin vormid ahju kõige madalama temperatuuri juurde ja jätsin ahjuukse lahti.
Siis hakkab küpsetamine. Panin ahjuukse kinni ning keerasin temperatuuri 250 kraadi juurde, lasin nii olla 20 minutit. Alandasin kuumust 200 kraadi juurde, lasin veel 20 min küpseda. Alandasin veelgi kuumust 150 kraadi juurde ning lasin veel 20 minutit küpseda.
Leib tuleb vormist välja kallutada ja määrida kas veega või võiga ning lasta rätiku all jahtuda.
Seemneleib |
Kuuslaugu-juustu leib |
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar